Daruj krev - naštveš zaměstnavatele

26. 05. 2014 17:36:23
Krve je málo, hlásí nemocnice. Ubývá dobrovolných dárců krve, hlásají média a a rozhlas pořádá akce „Daruj krev s Českým rozhlasem.“ Za posledních deset let ubylo přes 100 tisíc dárců a v celé republice jich chybí přes 130.000. Důvodů je zřejmě několik. K dobrovolnému nadšení jistě nepomáhají zprávy o kšeftování s krví a krevními deriváty (viz kauza Diag Human), ani pocit mnoha občanů, že čím víc za zdravotnictví platí, tím méně dostávají. A tak si asi mnozí řeknou: „Pořád ze mne tahají peníze a já jim mám dávat krev zadarmo, kdo ví, co s ní pak provedou atd.“

Darovat krev může každý zdravý občan od 18 do 60 let – zdarma. Podle vyhlášky Ministerstva práce a sociálních věcí jde o úkon v obecném zájmu. Některé zdravotní pojišťovny dobrovolné dárce krve zvýhodňují a vděčné nemocnice jim dají najíst a napít. Činnost bezpříspěvkového dárce krve je oceněna ještě tak, že v zákoně o dani z příjmu je uvedena jako možnost odpočtu od základu daně z příjmu. Potud vše v pořádku. Jenže málokdo už ví, že pokud je dobrovolný dárce zaměstnancem a nemůže darovat krev v době svého pracovního volna, zaměstnavatel je ze zákona povinen mu poskytnout placené volno, aniž by po státu mohl požadovat kompenzaci.

A teď si představte situaci přímo ze života – jste malý živnostník, zaměstnávající dva pracovníky. Jeden z nich má vzácnou krevní skupinu a stal se dobrovolným dárcem krve. Takže občas zavolají z nemocnice, že mu potřebují pár deci té vzácné krve ubrat. Ozvou se v neděli a objednají ho na pondělí. To samé pondělí měl pracovník společně se spolupracovníkem i zaměstnavatelem odjet do vzdálenějšího města za dojednanou zakázkou. Zavolá zaměstnavateli a informuje ho o situaci. Zaměstnavatel je pod penalizací, tj. nedodá-li zakázku včas, dostane od zákazníka zaplaceno méně. Ve dvou nemají šanci práci dokončit a ani zvládnout. A někde v nemocnici čeká člověk, který potřebuje krev.

Takže – zaměstnavatel se vytočí do běla, zejména poté, co zjistí, že mu nejenom tento úkon v obecném zájmu zkomplikuje život už v neděli odpoledne, kdy bude muset shánět náhradu za ty dvě potřebné ruce, které bude muset rovněž zaplatit, ale také zaplatí jeden den pracovního volna dobrovolnému dárci ze svého, protože mu to stát stanovil jako povinnost. Nicméně od státu nemůže žádat, aby mu tento jeden den pracovního volna proplatil. A opět si připadá jako idiot užitečný jen na to, aby platil za stát, který na něj přehazuje stále více svých vlastních povinností.

Stejně si totiž připadal tehdy, kdy se dozvěděl, že bude muset proplácet nemocenskou svým zaměstnancům bez toho, aniž by mu stát tuto povinnost kompenzoval, tj. dal mu možnost odečíst si tyto náklady od odvodu pojistného. Od roku 2010 takto proplácí zaměstnavatel celé tři týdny nemocenské. A ani ho už neudiví, že ve srovnání s okolními státy, jsou české odvody na zaměstnance za sociální a zdravotní pojištění jedny z nejvyšších.

Celá výše zmíněná událost pokračuje tak, že zaměstnavatel se cítí blbě a přesvědčuje sám sebe, že když dárce nepustí, ohrozí něčí život. Dárce si připadá blbě, že komplikuje zaměstnavateli život a zároveň je na něj naštván, že mu brání v jeho dobrých úmyslech a ještě mu je vyčítá. Nemocnice je v pohodě, protože dostane potřebnou krev a nic ji to nestojí. A nejvíce v pohodě je stát, kterému jsou problémy lidí, díky kterým šetří peníze, aby je mohl následně prošustrovat třeba v předražených zakázkách, zcela ukradené. Média zase někdy napíší o tom, jak je málo krve a pomáhají hledat nové dobrovolné dárce. O tom, že místo jednoho dárce, jsou vlastně potřební dárci dva, ten dobrovolný dává krev a ten nedobrovolný mu za to zaplatí ze zisku své firmy, se v médiích nedočteme. Proč taky, až na zaměstnavatele současné nastavení podmínek dárcovství krve zřejmě připadá všem zbylým zúčastněným zcela v pořádku.

Protože si výše zmíněný zaměstnavatel nechce připadat jako vrah, samozřejmě, že pracovníka se vzácnou krevní skupinou na odběry pustí, zaplatí za stát den jeho volna a zaplatí za brigádníka. Až bude příště hledat nového zaměstnance, tak se uchazečů kromě jiného zeptá, jakou mají krevní skupinu a jestli nejsou dobrovolnými dárci krve. Tomu stávajícímu řekne, že to bylo naposledy, což mu stejně moc nepomůže, protože je ze zákona povinen uvolnit ho vždy, když bude potřeba. A sám sebe se jako už poněkolikáté zeptá, jestli by nebylo lépe požádat si o předčasný důchod a na všechno se vykašlat. Divíte se mu?

Já ani ne, spíše se divím tomu, že ještě vůbec nějací dobrovolní dárci krve jsou a jak je lehké se v tomto státě cítit jako užitečný idiot.

http://olomouc.idnes.cz/nemocnicim-ubyva-mladych-darcu-krve-dbe-/olomouc-zpravy.aspx?c=A131101_1994805_olomouc-zpravy_stk

http://zpravy.idnes.cz/chybi-pres-sto-tisic-darcu-krve-na-vine-je-nezajem-i-placene-odbery-p98-/domaci.aspx?c=A090827_204352_domaci_ban

Autor: Kateřina Dubská | pondělí 26.5.2014 17:36 | karma článku: 28.95 | přečteno: 2255x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 31 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 24.95 | Přečteno: 491 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 463 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2303 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 649 | Diskuse
Počet článků 63 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1507
Dívám se kolem a přemýšlím. A když je toho přemýšlení moc, sednu k počítači. www.katerinadubska.cz

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...