Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nebezpečné prezidentské stereotypy

Jak nám píše Wikipedie: „stereotyp je typizovaný, běžně opakovaný a zjednodušený soubor většinou nelichotivých představ o příslušnících společenských skupin, vrstev, etnik a podobně, základ rasových a společenských předsudků například stereotyp Němce, Žida, Roma, tchyně atd. Společenské stereotypy zjednodušují orientaci a rozhodování a podporují primitivní rozlišení „my“ a „oni“. Jsou velmi trvanlivé a člověk je přebírá v dětství či v mládí od svého okolí, a to zejména o takových skupinách, s nimiž nemá vlastní zkušenost. Společenské stereotypy se vyskytují například v karikaturách a hrají velkou roli v masové propagandě.“

Někdy mám pocit, že my Češi a Moravané bychom bez stereotypů nemohli žít. Příkladem může být vrcholná politika, kdy si před před volbami pravidelně vytváříme stereotyp "Mesiáše, který nás konečně zachrání," abychom ho při prvním veřejném zakopnutí zařadili do škatulky „další prolhaný a špinavý politik, který zklamal mou důvěru.“ A s velkou radostí toho dalšího „námizvaného“ Mesiáše přibijeme na kříž, kterých je vrcholná politika plná. Stejně tak jako stereotypů, které asi potřebujeme jako základ pro hospodské a večírkové debaty.

Obdobné to bylo před letošními prezidentskými volbami. Stačí jen zmínit oblíbený vtip na téma: „Co je to? Sejde se Žid, Japonec, Avatár, Rakušan a...“ Táňa Fischerová byla příliš „sluníčková a mimo realitu“, ať mluvila, jak chtěla a ten, který se nakonec umístil v čele peletonu, byl zase tím „který má zkušenosti, je vtipný a rozumí prostému lidu.“ No, že trochu pije a hodně kouří, kdo z nás ne, že? Prezident byl nakonec zvolen a sotva několik hodin poté si při prvním škobrtnutí zadělal na vlastní stereotyp.

Pro jistotu rovnou sděluji, že k druhému kolu prezidentských voleb jsem se brodila hlubokým sněhem ze zamrzlého kopce, také několikrát škobrtla a málem zalomila si končetinu, poháněná pocitem, že musím vydržet, protože nechci, aby výše zmíněný vyhrál. A pak mi nezbylo nic jiného, (jako téměř polovině volícího národa vyděšené tím, že se na Hrad dostal člověk, který se na něj prolhal), než se s touto skutečností smířit a doufat v jediné – že jsem se tentokrát mýlila. A dát mu férových prvních sto dní bez předsudků. Takže když poprvé škobrtnul, napadlo mne, že má opravdu nějaký zdravotní problém a spíše jsem se zamýšlela nad tím, jestli jeho nemocný palec není příznakem závažného projevu cukrovky, tolik obávaného u silných diabetiků. A jak může s touto nemocí ustát dalších pět let. Až mi ho začínalo být poněkud líto, když jsem sledovala další a další záběry na jeho potácivost při návštěvě Senátu, Parlamentu a vůbec. Co chcete, je to starší člověk, který svému tělu dává silně zabrat a výkon náročné funkce mu dává i právo na únavu. Také mi začínalo být jasné, že kdyby v čele prezidentského peletonu stanul můj favorit, četla bych neustále na stránkách místních médií o tom, kde všude usnul a klimbal. 

Jenže přišla výstava korunovačních klenotů a celá ta hrdá sláva byla zastíněna fotkami silně unaveného prezidenta, doplněná vysvětlením o viróze. A stereotyp „prezidenta opilce“ byl definitivně potvrzen. Viróza se zařadila do síně slávy vedle: odklonění, vína v krabici, myslím to upřímně, biomasy, chilského pera a jiných nálepek, kterých se jejich nositelé už v tomto životě nezbaví. V internetových diskusích se vedou bouřlivé debaty a vysvětlení únavy současného prezidenta jeho kanceláří bere vážně málokdo. Hlasití, stále ještě Zemanovi zastánci odvádějí pozornost poukazováním na popíjení Václava Havla, který se také dočkal mnoha stereotypů od těch příliš tatíčkovských až po ty přímo nactiutrhačné. Voliči Karla Schwanzerberga si zase spokojeně užívají šťouchanců typu: „Máte, co jste chtěli.“

Mám bohužel dojem, že ať v budoucnu Miloš Zeman vykoná cokoliv rozumného, každý jeho čin bude už dopředu posuzován a znevažován filtrem tohoto stereotypu. Málokoho už bude zajímat, o čem mluví a většina bude pouze očekávat, kdy vypukne další ostuda. Což mi připadá na celém současném prezidentském stereotypu jako to nejzávažnější. Oba dosud nesmiřitelné tábory se totiž pomalu sjednocují na názoru, že v současné době sídlí na Pražském hradě člověk, který má vážný problém s alkoholem. Možná ani současný prezident zatím netuší, s jakou nálepkou jednou předá žezlo svému nástupci a neuvědomuje si, že splněný sen se může stát prokletím.

Všimněte si i dalšího typicky českého stereotypu: vlastně jsme až trochu pyšní na to, že vedeme evropské i světové žebříčky v počtu vypitých piv a jiného alkoholu. Ale běda, když tuto nadměrnou spotřebu přestane někdo zvládat. Dokud je bujarý pijan a veselá kopa, je za chlapáka. Ve chvíli, kdy překročí velmi tenkou hranici mezi pijanstvím a závislostí projevující se veřejnými excesy, je směšný, trapný a stane se společensky nežádoucí směšnou figurkou. Kterou už nikdo nebere vážně.

Ve chvíli, kdy začne společnost vnímat podobným způsobem svého nejvyššího veřejného zastupitele, přestože si to možná ani nezaslouží, stává se z celé záležitosti závažný problém vhodný nejen do stokrát profláknutého bulváru.

A jak už jsem zvyklá uvažovat nad tím, že nic se neděje náhodou, možná právě proto byl Miloš Zeman zvolen. Abychom si konečně uvědomili, že máme problém všichni, nejen on, kromě statečně odolávající skupinky abstinentů, kteří to mají v národu veselých pijáků opravdu těžké. Asi nám několik desítek obětí otrávených metylalkoholem k pořádné celospolečenské sebereflexi nestačilo.

 

PS. Jsem veselý popíječ kvalitního vína:-) Asi si ho začnu více ředit vodou:-)

 

http://respekt.ihned.cz/z-noveho-cisla/c1-59862620-jak-jsem-pokladal-otazku-prezidentovi

Autor: Kateřina Dubská | pondělí 13.5.2013 12:45 | karma článku: 14,23 | přečteno: 718x
  • Další články autora

Kateřina Dubská

Opravdu nebezpečný olej

V Indonési hoří pralesy. „Hrozný,“ řekne si možná český občan k zřejmě největší ekologické katastrofě 21. století, které si naše média všimla většinou až dnes, přestože informace o ní již několik dní putují Facebookem.

5.11.2015 v 0:00 | Karma: 22,14 | Přečteno: 1855x | Diskuse| Společnost

Kateřina Dubská

O dvou sestrách

Žily byly dvě sestry. Obě byly vdané a měly děti. Jejich manželé se živili rukama a vydělávali něco málo nad průměrný plat. A měly bohatého otce, který by pro ně, dle vlastních slov, udělal první poslední. Když se vdala ta starší a povila prvního vnuka, ze samé radosti se nabídl, že jí koupí dům. Její muž se ošíval, ale protože byl z vesnice a ve městském bytě se mu nelíbilo, tak nakonec souhlasil s tím, že koupí za pár set tisíc malý domek na vesnici. Ale trval na tom, že jim tchán zaplatí jen ten dům a on si ho pomalu opraví za své. On totiž svého tchána znal.

16.2.2015 v 12:04 | Karma: 22,29 | Přečteno: 1051x | Diskuse| Společnost

Kateřina Dubská

Třídní schůzka v 8. A

Za okny tmavne pošmourný listopadový den, rodiče se usazují do lavic, ve kterých jejich ratolesti tráví stále větší počet hodin a do dveří vchází paní učitelka předdůchodového věku. Postaví se před tabuli a spustí: „Jsem ráda, že vás přišlo tolik, protože mám s touto třídou vážný problém. Jsou vzpurní, neumí se chovat, jsou nezvládnutelní, dělají si, co chtějí...“ vodopád stížností se snáší na stále víc pokrčená bedra rodičů, kteří už si zvykli, že třídní schůzky na druhém stupni jsou tak trochu za trest, ale až takový průser nečekali. Svůj proslov paní učitelka zakončí tím, že má chuť obrátit se na místní sociální odbor a prevenci, protože to už takhle dál nejde a otázkou: „Co s tím budeme dělat?“

24.11.2014 v 11:42 | Karma: 17,34 | Přečteno: 1673x | Diskuse| Společnost

Kateřina Dubská

Zahradníkův rok

Koncem zimy se už nemůže dočkat. Strká semínka do všech volných květináčů i bedýnek a už se těší, jak přijde jaro a začne okopávat záhonky a sázet a sázet. Jenže letos jaro přichází nějak divně brzy a zahradník nevěří, že si z něj počasí nedělá srandu. Jo, jo, já zasadím a koncem března udeří mrazy, někdy přece udeřit musí, jinak bude přemnožený škůdce. Mrazy nepřišly. Začátkem dubna se odhodlá a sází a sází s pocitem, že škoda každého kousku půdy, která přijde nazmar. Takže každá návštěva trhu a místního zahradnictví znamená další sazenice...

23.10.2014 v 11:43 | Karma: 8,91 | Přečteno: 453x | Diskuse| Společnost

Kateřina Dubská

Nastává konec papalášů v Čechách?

Papaláš - slovo u nás běžně používané, leč obtížně vysvětlitelné. Tušíme sice, co znamená, ale jak jsem zjistila, ani googlení k přesné specifikaci pojmu nepomůže. Jediný výklad nabízí Slovník cizích slov, jenže ani ten mne plně neuspokojil:"Papaláš je nespisovný, lehce pejorativní, výraz pro jedince obdařeného formálně (legálně) značnými pravomocemi, který tohoto svého postavení ale nevyužívá v souladu s obecně definovanými základními (zejména morálními) požadavky, které se při výkonu dané funkce předpokládají."

20.10.2014 v 17:51 | Karma: 13,23 | Přečteno: 946x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 63
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1507x
Dívám se kolem a přemýšlím. A když je toho přemýšlení moc, sednu k počítači.
www.katerinadubska.cz

Seznam rubrik