Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdo je tady ředitel?

Čím více sleduji kauzu Toflova gangu a rozplétání letitých pavučin, které spojovaly elitní členy policie s podnikatelskou a politickou sférou v Jihomoravském kraji, říkám si, že tentokrát se policii podařil zásah do černého, i když vlastního. Pavouků a uvízlých mušek jako obvykle při podobném rozplétání postupně přibývá, ty zřejmě v oprávněném strachu začínají práskat na další pavouky a mušky a pravda vysvětlující mnohé podivné dění v nejen politickém životě na Jižní Moravě tentokrát leze přímo z kanálu. Když minulý týden v pořadu "Na vlastní oči" dvě pořádné mouchy (či pavouci) ukázaly prstem na další, pro mnohé, obeznámené s brněnským děním, to zase tak překvapující nebylo.

Jedna muška či pavouk – předseda rozpočtového výboru PS Suchánek a druhá – ředitel brněnského televizního studia České televize Burian. Oni dva výtečníci k podobnému ukázání měli určitě nějaký důvod, možná strach, možná pomstu. Každopádně se stalo. A ve světle již projevených skutečností kolem gangu, který se neštítil vydírání ani nájemné vraždy, je nařčení ze spolupráce s ním věcí skutečně závažnou – i vzhledem k tomu, že jak pan Suchánek, tak pan Burian zastávají významné veřejné posty. Většina médií samozřejmě reagovala a ti, co už zapomněli, se znovu či poprvé dozvěděli, že – (cituji z iDnes) :„ Ředitel brněnského studia České televize je ve funkci od konce roku 2007. Působil zde však už dříve, a to například jako vedoucí redakce zpravodajství. Místo šéfa zpravodajství opustil s ostudou v roce 2001 poté, co se proti němu postavili zaměstnanci televize a kontrola odhalila, že manipuloval se zpravodajskými příspěvky. V letech 2001 až 2006 pracoval jako výkonný ředitel rádia Petrov. Právě v tomto mezidobí, přesněji v roce 2004, zprostředkoval Burian schůzku, kde se podle několika svědectví sešli členové Toflova gangu policejních vyděračů s šéfem jihomoravské ODS Milanem Venclíkem a dalšími politiky. Podvodem tehdy také dopomohl jednateli firmy AZ Servis Aleši Pohankovi k tomu, aby získal licenci pro soukromé Rádio Petrov. Protislužbou pak po svém nuceném odchodu z televize dostal Burian křeslo šéfa tohoto rádia.“

Mezitím ještě stihnul radit jednomu z výše zmíněných výtečníků, jak se stát hejtmanem a jak zvládnout kauzy, které na něj začaly rovněž vylézat z kanálu a pořízených tajných nahrávek. Už ani potřeba se ptát, proč byly tyto kauzy odloženy a kým. A světe div se, právě tento poradce „s minulostí“ vyhrál výběrové řízení na ředitele brněnského studia České televize. Přestože se okamžitě zvedla vlna odporu z řad brněnské kulturní veřejnosti, tehdejší ředitel Janeček pana Buriana v jeho funkci podržel. A byl s jeho prací natolik spokojen, že ho obdařil platem rovnajícím se platu prezidenta.
Panem Burianem řízená instituce musí být opravdu těžký oříšek – jak se můžeme dozvědět z oficiální webové stránky - „svou tvorbou pomáhá zajišťovat 20% regionální produkce ve vysílání ČT“, vysílá mnoho let úspěšně AZ kvíz a Banánové rybičky, vytvořila několik divácky oblíbených seriálů – Četnické humoresky a Černé barony, které sice vznikaly do roku 2007, ale dají se úspěšně donekonečna opakovat, že. Jednou z mála bílých vran v krněnské televizní zatuchlosti je činnost Kamily Zlatuškové, která vytváří pořady poněkud se jí vymykající - např. Ptáčata. Nyní se brněnské televizní studio zřejmě chystá k dalšímu vzepětí – inzeruje „nový“ pořad Zpívá celá rodina. Bylo mi asi deset, když jsme ho sledovali, také jako celá rodina. Nezúčastněného napadne, za jakou vytvořenou nadprůměrnou hodnotu bylo nutno udělit takovýto ředitelský plat a co v době všeobecného šetření zbude na odměny kvalitním a kreativním tvůrcům? Dle výše posuzovaných výstupů se šetří zřejmě hodně.
Co je ale skutečně zarážející, je reakce České televize, od které stále ještě naivní divák (tedy i já) čeká objektivní zpravodajství a snahu chovat se jako veřejnoprávní instituce hrazená jak z našich daní, tak z diváckých poplatků. V civilizovaném světě je běžné a očekavatelné, že na podobně závažná obvinění a pochybnosti právě takováto veřejná instituce okamžitě zareaguje, minimálně tiskovou konferencí. Na které generální ředitel vysvětlí, jak se k celé kauze postaví a jaké budou jeho další kroky pro očištění jména jím řízené veřejnoprávní instituce poškozené podezřením na kriminální konání jednoho ze členů svého vedení. V kauzách týkajících se politiků, podnikatelů či úplatných úředníků ( i pouze nařčených) je právě ČT jedna z těch, která se dosti ostře ptá. A ono nic. Ticho po pěšině. Na obrazovce ČT jsme se nedočkali jediné zprávy ani jediného vyjádření k výše uvedené kauze. Pokud se i po dlouhém hledání mýlím, děkuji za opravení. Jediné vyjádření generálního ředitele ČT v jiných médiích zní takto: "Kroky Karla Buriana ve věci vyšetřování kauzy takzvaného Toflova gangu beru jako jeho osobní záležitost spojenou s událostmi, které se odehrály v době, kdy nebyl zaměstnancem České televize. Posouzení jeho role v této kauze přísluší v tuto chvíli především soudu."

Smutně úsměvné, což? Jak dlouho takový soud bude trvat a v případě, že rozhodne v neprospěch nařčeného ředitele, jak Česká televize zdůvodní, že přes podobné podezření někoho takového ponechala ve vysoké funkci, aby mohl dál ovlivňovat, což prokázal, že umí? Až mne napadá, že vedení ČT tak pěkně po česku čeká, až lidé zapomenou, zavaleni jinými nepříjemnými zprávami, které se z ní na nás pravidelně valí. Nebo se za jejími zdmi a dlouhými chodbami Kavčích hor děje něco podobného jak v temných zákulisích Vatikánu, možná už se s brněnským ředitelem kýve křeslo, ale my o tom nevíme. Můžeme se jenom dohadovat a domýšlet. A to je špatně. Čemu mám jako divák v době, kdy klesá důvěra občanů (i moje) k dalším a dalším veřejným institucím a jejím představitelům, věřit, když i tento proklamovaný hlídač demokracie ve chvíli, kdy má hlídat sám sebe, dělá, že spí?
Jediné, co se od doby zveřejnění informace o podezření vůči panu Burianovi stalo, bylo to, že jeden mladý student dokumentaristiky nevydržel a napsal předsedovi Rady České televize panu Uhdemu otevřený dopis, ve kterém ho požádal o řešení tohoto závažného podezření. Pan Uhde mu odpověděl a slíbil, že se Rada bude touto kauzou zabývat na svém dalším zasedání 20. března. Panu Uhdemu snad i věřím, že mu podobný stav vadí, ale stejně mi to jako reakce připadá málo, hodně málo.

Neměl by se spící pes probudit dříve a pořádně, i díky nám, zvědavým a znepokojeným divákům?

 

Zdroj: http://brno.idnes.cz/burian-narcen-ze-spoluprace-s-toflovym-gangem-fow-/brno-zpravy.aspx?c=A130309_115353_brno-zpravy_mav

 

http://zpravy.idnes.cz/reditel-ct-v-brne-mel-plat-jako-prezident-ff4-/domaci.aspx?c=A130225_1893777_brno-zpravy_bor

Autor: Kateřina Dubská | úterý 12.3.2013 14:43 | karma článku: 19,32 | přečteno: 633x
  • Další články autora

Kateřina Dubská

Opravdu nebezpečný olej

V Indonési hoří pralesy. „Hrozný,“ řekne si možná český občan k zřejmě největší ekologické katastrofě 21. století, které si naše média všimla většinou až dnes, přestože informace o ní již několik dní putují Facebookem.

5.11.2015 v 0:00 | Karma: 22,14 | Přečteno: 1855x | Diskuse| Společnost

Kateřina Dubská

O dvou sestrách

Žily byly dvě sestry. Obě byly vdané a měly děti. Jejich manželé se živili rukama a vydělávali něco málo nad průměrný plat. A měly bohatého otce, který by pro ně, dle vlastních slov, udělal první poslední. Když se vdala ta starší a povila prvního vnuka, ze samé radosti se nabídl, že jí koupí dům. Její muž se ošíval, ale protože byl z vesnice a ve městském bytě se mu nelíbilo, tak nakonec souhlasil s tím, že koupí za pár set tisíc malý domek na vesnici. Ale trval na tom, že jim tchán zaplatí jen ten dům a on si ho pomalu opraví za své. On totiž svého tchána znal.

16.2.2015 v 12:04 | Karma: 22,29 | Přečteno: 1051x | Diskuse| Společnost

Kateřina Dubská

Třídní schůzka v 8. A

Za okny tmavne pošmourný listopadový den, rodiče se usazují do lavic, ve kterých jejich ratolesti tráví stále větší počet hodin a do dveří vchází paní učitelka předdůchodového věku. Postaví se před tabuli a spustí: „Jsem ráda, že vás přišlo tolik, protože mám s touto třídou vážný problém. Jsou vzpurní, neumí se chovat, jsou nezvládnutelní, dělají si, co chtějí...“ vodopád stížností se snáší na stále víc pokrčená bedra rodičů, kteří už si zvykli, že třídní schůzky na druhém stupni jsou tak trochu za trest, ale až takový průser nečekali. Svůj proslov paní učitelka zakončí tím, že má chuť obrátit se na místní sociální odbor a prevenci, protože to už takhle dál nejde a otázkou: „Co s tím budeme dělat?“

24.11.2014 v 11:42 | Karma: 17,34 | Přečteno: 1673x | Diskuse| Společnost

Kateřina Dubská

Zahradníkův rok

Koncem zimy se už nemůže dočkat. Strká semínka do všech volných květináčů i bedýnek a už se těší, jak přijde jaro a začne okopávat záhonky a sázet a sázet. Jenže letos jaro přichází nějak divně brzy a zahradník nevěří, že si z něj počasí nedělá srandu. Jo, jo, já zasadím a koncem března udeří mrazy, někdy přece udeřit musí, jinak bude přemnožený škůdce. Mrazy nepřišly. Začátkem dubna se odhodlá a sází a sází s pocitem, že škoda každého kousku půdy, která přijde nazmar. Takže každá návštěva trhu a místního zahradnictví znamená další sazenice...

23.10.2014 v 11:43 | Karma: 8,91 | Přečteno: 453x | Diskuse| Společnost

Kateřina Dubská

Nastává konec papalášů v Čechách?

Papaláš - slovo u nás běžně používané, leč obtížně vysvětlitelné. Tušíme sice, co znamená, ale jak jsem zjistila, ani googlení k přesné specifikaci pojmu nepomůže. Jediný výklad nabízí Slovník cizích slov, jenže ani ten mne plně neuspokojil:"Papaláš je nespisovný, lehce pejorativní, výraz pro jedince obdařeného formálně (legálně) značnými pravomocemi, který tohoto svého postavení ale nevyužívá v souladu s obecně definovanými základními (zejména morálními) požadavky, které se při výkonu dané funkce předpokládají."

20.10.2014 v 17:51 | Karma: 13,23 | Přečteno: 946x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Opilé policisty, kteří napadli dívku před nočním barem, inspekce obvinila

25. dubna 2024  10:35

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) obvinila policistu a policistku, kteří napadali v...

Rozepře o důchodové reformě i ústavní žaloby. Mluví stínová vláda hnutí ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno  10:34

Přímý přenos V atriu Poslanecké sněmovny probíhá tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci zřejmě...

Party na veřejných záchodech. Vandalové si přinesli televize, okna zakryli dveřmi

25. dubna 2024  10:34

Veřejné toalety u náměstí 1. máje a Malé ulice v Mimoni se staly místem bujarého setkání. Účastníci...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  10:15

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 63
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1507x
Dívám se kolem a přemýšlím. A když je toho přemýšlení moc, sednu k počítači.
www.katerinadubska.cz

Seznam rubrik