Prezidentské zrcadlo

11. 01. 2013 14:51:32
V naší hospůdce na úpatí hor se o politice většinou nemluví. Spíše se řeší otázky místního hospodářského významu, jako např. komu a jak nesou nebo zanáší slepice, jestli to byl zaběhnutý pes nebo liška, kdo způsobil, že sousedovi už neponesou nikdy... a komu a kam zanáší manželka či manžel (samozřejmě jen v nepřítomnosti aktérů). Takže při občasné návštěvě tohoto jediného místního společenského zařízení vcelku rychle poznáte, které události opravdu hýbou světem a dle četnosti výskytu debat před volbami lze dostatečně přesně odhadnout volební účast.

Krajské volby se například neřešily vůbec, ale prezidentská volba se přetřásá poslední dobou často a už i zvýšenými hlasy. Kromě toho sleduji častější výskyt dříve neobvyklého nadávání na politiku jako takovou, zejména na čím dál více na povrch vyplouvající korupční kauzy, většinou uzavřené slovy: „Je to jeden velký bordel!“ a pak se plynuje přejde zpět na zanášení slepic.

Pikantní je spojení tématu „Jeden velký bordel!“ a následného probírání prezidentských kandidátů, když nejhlasitější kritik současného stavu politiky nakonec vykřikne: „A proč bych k...a neměl volit toho Zemana?!“

Naivně a trpělivě vysvětlujete důsledky opoziční smlouvy nebo připomenete Bamberg, Olovo a jiné skandály Zemanovy éry. Až skončíte přednáškou na téma netransparentnosti jeho volebního účtu a netajené podpory Lukoilem. Zemanův volič chvíli kývá hlavou, tváří se zamyšleně, pak se pořádně napije a kontruje: „No, možná máš i pravdu, ale stejně tam nikdo lepší není a vůbec Zeman má zkušenosti a rozumí tomu nejlíp.“ Howgh.

Nakonec to vzdáte a začnete raději probírat osevní plán na jaro.

Srovnáte tuto debatu s bouřlivými debatami na FCB, kde se zřejmě ti, kteří jsou rozhodnuti Zemana volit, raději neprojevují, a kde se naopak stalo módou nadávat prohlášeným voličům více menšinových kandidátů, že právě díky nim bude Zeman zvolen, protože je přece nad slunce jasnější, že rozmělňujete hlasy, a nejen vy, ale i váš kandidát by prospěl republice, kdyby se své kandidatůry vzdal v prospěch silnějšího protikandidáta, který má možnost proti Zemanovi uspět a vůbec se dostat do druhého kola.

A napadne vás, že výsledek prezidentských voleb bude vlastně krásnou sociologickou sondou této společnosti, protože každý z kandidátů se chca nechca stal představitelem určité vlastnosti či jejich souboru, odpovídající jistému vzorku obyvatel. Stačí se podívat na nekonformní voliče potetovaného skladatele, je to přece legrace a dobrej foor, mít takového Avatara na hradě, zase by o nás svět věděl. Nebo na rekordmanku v neproměněných kandidaturách, jejíž styl odpovídá tomu nejhoršímu mixu kolotočů a posilovny, nebo na symbol toho největšího konformismu a bezvýraznosti, až k dámě, které se chválabohu podařilo se zdatně zbavit původní nálepky naprostého mimoně a mne těší, že lidí hlásících se k jejímu stylu kobercového bombardování dobrem je docela dost. Takže i nekritická fascinace osobou bývalého premiéra je vlastně zrcadlem jistého vzorku obyvatel. Co se vůbec Zemanovi vyčítá? Že ho nezajímají cizí názory a s radostí je háže do žumpy? Že si rád přihne a necítí se povinován držet se faktů, hlavně když nepravda dobře zní a je vtipná? Že ho nezajímá, odkud se berou peníze na jeho účtu, dobře že tam jsou? Aspoň je takový lidový a lze se s ním snadno ztotožnit, ne? A ti, co mají geneticky zakódovánu potřebu stařičkého mocnáře, si ke všemu mohou vybrat ze dvou kandidátů.

Nu což – zítra večer se dozvíme, z jakých skupin a jaké velikosti se náš národ skládá. Jestli vyhraje většinové zrcadlo, máme, co jsme chtěli a asi jsme ještě netrpěli dost.

Já se pro sebe raději tiše modlím: Bože, smiluj se nad námi a dej nám prezidenta, za kterého se nebudeme muset stydět. Chvála Ti, máš z čeho vybrat. A také se modlím, ať se nemusím znovu stydět za to, kde domov můj.

Autor: Kateřina Dubská | pátek 11.1.2013 14:51 | karma článku: 12.59 | přečteno: 861x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 27.41 | Přečteno: 435 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 25.69 | Přečteno: 1270 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 15.97 | Přečteno: 443 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 15.01 | Přečteno: 261 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.96 | Přečteno: 680 | Diskuse
Počet článků 63 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1507
Dívám se kolem a přemýšlím. A když je toho přemýšlení moc, sednu k počítači. www.katerinadubska.cz

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...