Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Spadla EW z Měsíce či jiné planety?

Já mám alespoň tento dojem, když sleduji konání a vystupování nové senátorky Elišky Wágnerové v médiích. Tato dáma totiž dělá všechno jinak, než jsme u současných politiků zvyklí. Krátce po svém zvolení do Senátu se stala členkou senátního klubu Klubu pro otevřenou demokracii - KOD, kde jí dělali společnost i pan Čunek, pan Okamura a pan Michálek. Poté, co se dozvěděla, že KOD navrhuje pana Čunka na post místopředsedy Senátu, dala najevo, že s tímto postupem nesouhlasí a pokud KOD bude dál trvat na svém, zváží své další setrvání v tomto klubu.

Následně se blíže seznámila s veřejnými projevy dalšího svého kolegy pana Okamury a došla jí trpělivost: „Po seznámení se s těmito texty a po důkladném zvážení situace jsem dospěla k názoru, že mé další setrvání v senátorském klubu KOD není možné bez ohrožení důvěryhodnosti programu, s nímž jsem ve volbách získala masivní podporu.“

A z klubu vystoupila.

Naposledy jsem měla možnost Elišku Wágnerovou vidět v nedělních Otázkách Václava Moravce. Řeč byla mimo jiné o poslanecké imunitě a problému rostoucího počtu poslanců, kteří jsou buď nepravomocně odsouzeni nebo sedí ve vazbě a odmítají se dobrovolně vzdát svého poslaneckého mandátu. Ostatní zúčastnění politici, např. poslanec Suchánek, který nás oblažil sdělením, že opravdu už v přístích volbách kandidovat nebude (a tím pádem si bude moci dál jezdit do Dubaje zahrát golf, s kým bude chtít – pozn.autora) vcelku očekavatelně volali po okamžité úpravě zákona, který pro přístě donutí poslance podobně postižené a přistižené mandát složit, protože jedině to je etické a morální. Eliška Wágnerová naopak otevřeně vysvětlila, že s podobným přístupem nemůže souhlasit, protože se v případě nepravomocného rozsudku musí stále ctít presumpce neviny, bude velmi těžké vyvážit důvody pro odebrání mandátu, aby se nedaly zneužít v rámci politického a jiného boje, a rychlými zásahy do Ústavy a volebního zákona nelze vylít vaničku i s dítětem, protože volání po krvi vede pouze k dalším budoucím chybám a křivdám. Navrhla naopak zkrácení a podstatné omezení imunity poslanců, kterou si mimochodem omezují zcela neúspěšně už několik let, protože pro tento krok zatím nenašli potřebnou většinu a odvahu. Seděla jsem před obrazovkou s otevřenou pusou a až jsem ji zaklapla, tak jsem ji znovu otevřela, abych řekla: „Teda ona je vážně formát.“

A uvědomila si, že před sebou vidím političku, která se jako jedna z mála nepřidá k volání vcelku oprávněně naštvaného davu, klidně řekne i nepopulární názor, pokud je přesvědčena o jeho správnosti a nehodlá dělat politické kompromisy.

Včera se ke mně dostal článek místopředsedy české Pirátské strany Mikuláše Ferjenčíka s názvem „Sofiina volba Libora Michálka,“ plného argumentů na téma, proč je dobré v KOD zůstat, přestože senátor nemusí s některými kroky klubu souhlasit. Např. že senátor bez klubu je naprostý solitér, který nestihne chodit na všechny schůze výborů a podvýborů, bez klubových kolegů se nic nedozví a nic neprosadí, takže je na paní Wágnerové vidět, že je politický nováček a není zběhlá ve vyjednávání , jak je to ošklivé, takto podrážet koaličního partnera atd. Pan Michálek (společný kandidát ČPS, SZ a KDU-ČSL) totiž v KOD zůstal. Doufám, že jenom zatím.

Nějak bych právě od představitele Pirátů spíše očekávala volání po jednání ještě radikálnějším, než bylo jednání paní Wágnerové. Místo toho jsem si přečetla školení z nutných a zdůvodnitelných politických kompromisů, o kterých z vlastní zkušenosti vím, že vedou tak akorát do pekel. Politika je totiž velmi zrádná – pokud nemáte většinu, chcete něco prosadit, musíte se vždy domluvit a bohužel většinou i ustoupit, protože jinak vám politici z jiných stran, kterým jsou vaše priority srdečně ukradené, nepomohou svým hlasem pro jeho prosazení. Ustoupíte jednou a ustupujete už pořád, mantinely, které vám na začátku připadaly nepřekročitelné, se postupně a neviditelně posouvají a vy, i když to myslíte dobře, a vidíte před sebou svůj vysněný cíl (nyní se nebavím o krabici od vína plné milionů, ale třeba o opravené školce), najednou zjistíte, že přestáváte uvažovat normálně a začínáte myslet politicky. 

Jak se obraz české politiky čím dál více špiní, dokážou se nezamazat už snad jen ti, kteří kompromisy za každou cenu nedělají a smíří se i s tím, že se jim za těchto podmínek zatím podaří prosadit úplné minimum. Volič totiž většinou zapomene, co jste měli před čtyřmi roky za program, ale nezapomene na své pocity a dojem z člověka, kterého si do té doby vážil a teď ho najednou vidí kroutit se na obrazovce a koktat při vysvětlování, proč se nechová tak, jak tvrdil, že se chovat bude. A propadá do další skepse, že už se nedá věřit vůbec nikomu.

Voliče poslední doby ani tak nezajímají výsledky práce konkrétního politika, pokud tedy přímo a viditelně neškodí, ale jeho postoje a důvěryhodnost. Své o tom ví i pan Dienstbier, který také jako jeden z mála trval na svém a odmítnul jít do koalice s pražskou ODS. Tehdy zdánlivě skončil díky nepřízni svých pražských kolegů v ČSSD a nyní kandiduje na prezidenta. Předtím úspěšně kandidoval do Senátu.

Jenže takovýchto politiků je stále tak málo, až někdy působí dojmem, že snad ani nemohou být pozemské povahy. A přibude jich jedině tehdy, když se jejich zdánlivě až nepochopitelné chování trvající na hodnotách jako je: čest, poctivost a kontinuita, ukáže jako jediné správné z hlediska dlouhodobého vývoje. Až je budou pozorní a rozumní voliči, které nezklamali, volit stále znovu a čím dál víc. Pak i dalším politickým nováčkům, kteří jen zpočátku poslechli dobře míněné knížecí rady na téma politické uvažování a strategie, dojde, že jedině tudy vede cesta a je dobré se jí držet. Doufám, že to bude brzy.

 

Odkazy: http://www.denikreferendum.cz/clanek/14302-wagnerova-vystoupila-ze-senatorskeho-klubu-pro-obnovu-demokracie

http://www.denikreferendum.cz/clanek/14320-sofiina-volba-libora-michalka

http://www.ceskatelevize.cz/porady/1126672097-otazky-vaclava-moravce/

Autor: Kateřina Dubská | pondělí 12.11.2012 19:07 | karma článku: 17,03 | přečteno: 1272x
  • Další články autora

Kateřina Dubská

Opravdu nebezpečný olej

V Indonési hoří pralesy. „Hrozný,“ řekne si možná český občan k zřejmě největší ekologické katastrofě 21. století, které si naše média všimla většinou až dnes, přestože informace o ní již několik dní putují Facebookem.

5.11.2015 v 0:00 | Karma: 22,14 | Přečteno: 1855x | Diskuse| Společnost

Kateřina Dubská

O dvou sestrách

Žily byly dvě sestry. Obě byly vdané a měly děti. Jejich manželé se živili rukama a vydělávali něco málo nad průměrný plat. A měly bohatého otce, který by pro ně, dle vlastních slov, udělal první poslední. Když se vdala ta starší a povila prvního vnuka, ze samé radosti se nabídl, že jí koupí dům. Její muž se ošíval, ale protože byl z vesnice a ve městském bytě se mu nelíbilo, tak nakonec souhlasil s tím, že koupí za pár set tisíc malý domek na vesnici. Ale trval na tom, že jim tchán zaplatí jen ten dům a on si ho pomalu opraví za své. On totiž svého tchána znal.

16.2.2015 v 12:04 | Karma: 22,29 | Přečteno: 1051x | Diskuse| Společnost

Kateřina Dubská

Třídní schůzka v 8. A

Za okny tmavne pošmourný listopadový den, rodiče se usazují do lavic, ve kterých jejich ratolesti tráví stále větší počet hodin a do dveří vchází paní učitelka předdůchodového věku. Postaví se před tabuli a spustí: „Jsem ráda, že vás přišlo tolik, protože mám s touto třídou vážný problém. Jsou vzpurní, neumí se chovat, jsou nezvládnutelní, dělají si, co chtějí...“ vodopád stížností se snáší na stále víc pokrčená bedra rodičů, kteří už si zvykli, že třídní schůzky na druhém stupni jsou tak trochu za trest, ale až takový průser nečekali. Svůj proslov paní učitelka zakončí tím, že má chuť obrátit se na místní sociální odbor a prevenci, protože to už takhle dál nejde a otázkou: „Co s tím budeme dělat?“

24.11.2014 v 11:42 | Karma: 17,34 | Přečteno: 1673x | Diskuse| Společnost

Kateřina Dubská

Zahradníkův rok

Koncem zimy se už nemůže dočkat. Strká semínka do všech volných květináčů i bedýnek a už se těší, jak přijde jaro a začne okopávat záhonky a sázet a sázet. Jenže letos jaro přichází nějak divně brzy a zahradník nevěří, že si z něj počasí nedělá srandu. Jo, jo, já zasadím a koncem března udeří mrazy, někdy přece udeřit musí, jinak bude přemnožený škůdce. Mrazy nepřišly. Začátkem dubna se odhodlá a sází a sází s pocitem, že škoda každého kousku půdy, která přijde nazmar. Takže každá návštěva trhu a místního zahradnictví znamená další sazenice...

23.10.2014 v 11:43 | Karma: 8,91 | Přečteno: 453x | Diskuse| Společnost

Kateřina Dubská

Nastává konec papalášů v Čechách?

Papaláš - slovo u nás běžně používané, leč obtížně vysvětlitelné. Tušíme sice, co znamená, ale jak jsem zjistila, ani googlení k přesné specifikaci pojmu nepomůže. Jediný výklad nabízí Slovník cizích slov, jenže ani ten mne plně neuspokojil:"Papaláš je nespisovný, lehce pejorativní, výraz pro jedince obdařeného formálně (legálně) značnými pravomocemi, který tohoto svého postavení ale nevyužívá v souladu s obecně definovanými základními (zejména morálními) požadavky, které se při výkonu dané funkce předpokládají."

20.10.2014 v 17:51 | Karma: 13,23 | Přečteno: 946x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

  • Počet článků 63
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1507x
Dívám se kolem a přemýšlím. A když je toho přemýšlení moc, sednu k počítači.
www.katerinadubska.cz

Seznam rubrik