Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mezi řádky – jen pro vnímavé čtenáře:-)

První kolo senátních voleb v Brně – bývalá soudkyně Ústavního soudu Eliška Wágnerová získala 26,74 % hlasů, jako druhá postoupila Stanislava Slavíková se ziskem 17,31%. Dne 14.10.2012 se na oficiálním webu kandidátky na senátorské křeslo č. 2 objevilo toto prohlášení:

Vážení spoluobčané, milé „Brňačky“, milí „Brňáci“.

Děkuji za Vaše hlasy a vyjádřenou podporu v 1. kole voleb do Senátu Parlamentu ČR. Je to pro mě zavazující a současně povzbuzující pro 2. kolo.

Jsem jedna z Vás, narodila jsem se v Brně, celý život zde žiji a pracuji, zejména pro zaměstnance, ale i bývalé zaměstnance, seniory či další občany Jihomoravského kraje.

Jsem dcera, matka i babička a jak mám uvedeno ve svém mottu „Rozumím problémům lidí“, tak tomu je.

Již mnohokrát jsme byli zklamáni sliby, zejména mediálně známých osob. Nízká účast ve volbách svědčí o nedůvěře v politiku a mnohdy se tomu nedivím.

JSEM TU PRO LIDI, a to bez rozdílu věku, vzdělání či pohlaví. Moje minulost není vázaná na politické strany, finanční skupiny či disidenty. Problémy jsem vždy řešila a neutekla před nimi. 

Mé členství v ČSSD Vám ukazuje, kdo budou moji straničtí kolegové v Senátu – slušní a čestní lidé, např. předseda Milan Štěch či Zdeněk Škromach, Alena Gajdůšková, Jiří Dienstbier, Jan Žaloudík, Miloš Janeček, Jozef Regec a další. Nebudu tam sama jako NEZÁVISLÁ, nebudu tam za stranu, která vládla v Topolánkově vládě. Budu za nejsilnější opoziční stranu, která je nejstarší v ČR a má tradici.

Rozhodněte se sami za sebe, svým rozumem a citem, bez mediálního ovlivňování. Bude to Vaše osobní rozhodnutí, tak se vyhnete zklamání.

NIKDY JSEM BRNO NEOPUSTILA. Vždycky jsem tady v Brně žila mezi Vámi, v každé době. Zůstanu mezi Vámi i jako senátorka.

Přijďte mě prosím podpořit i ve druhém kole 19. a 20. října 2012.

 

Jak se ukázalo dle ohlasů na Facebooku, zasáhlo její prohlášení, psané zřejmě pod vlivem povolebního rozrušení (i vzhledem k hojně využívaným velkým písmenům) řadu pozorných nadšených čtenářů a kolovalo a kolovalo tak dlouho, až dne následujícího (bohužel nikdo neví, kdy přesně) věta: „Moje minulost není vázaná na politické strany, finanční skupiny či disidenty.“ zmizela. 

Návod, jak číst mezi řádky:

Eliška Wágnerová se narodila v roce 1948 v Kladně. Jelikož její strýc právník skončil jako politický vězeň v Jáchymově, nemohla dále studovat, takže odešla pracovat v těžkém a nebezpečném provozu kladenských hutí. Nakonec koncem šedesátých let vystudovala práva, i když v Praze, kde žila se svým prvním manželem – advokátem, v nastupujícím normalizačním období již pracovat jako advokátka nemohla a dojížděla denně do severočeských Loun. Až od roku 1978 působila v advokátní poradně v Kladně.
V roce 1982 se rozhodla odejít do německého exilu. Sedm let žila v Mnichově a pracovala jako novinářka pro Rádio Svobodná Evropa a pro exilový tisk a navíc vykonávala praxi poradkyně pro československé právo. V roce 1988 se seznámila s exilovým novinářem Arnoštem Wagnerem, který v Kanadě vedl exilové československé televizní vysílání a byl členem redakční rady Škvoreckého časopisu Západ. V půli roku 1989 odjela za svým budoucím manželem do kanadské Ottawy. V Kanadě pracovala jako zubní laborantka, květinářka či servírka, aby přispěla do rodinného rozpočtu. Ale už od počátku prosince 1989, kdy s manželem navštívili revoluční Prahu, bylo rozhodnuto, že se do Československa vrátí. 

V roce 1993 nastoupila na Ústavním soudu jako asistentka předsedy, v roce 1996 se stala soudkyní tohoto soudu a v nové funkci pak setrvala na Nejvyšším soudu další čtyři roky, a to až do svého jmenování soudkyní a místopředsedkyní Ústavního soudu ČR (2002). Její osobní a životní krédo je usilování o spravedlnost a o respekt a ochranu lidských práv při veškeré činnosti státu resp. činnosti veřejné moci. S touto myšlenkou oslovovala své studenty na právnických fakultách a fakultě sociálních studií v Brně. Na ní stavěla i při své práci v Legislativní radě vlády ČR, ve vědeckých radách několika univerzit a právnických fakult, stejně jako při svém působení členky tzv. Benátské komise – poradního orgánu Rady Evropy, v nadacích a výborech pro udělování mezinárodních cen a především ve své publikační činnost. Sama je nositelkou stříbrné Randovy medaile, kterou ji za Jednotu českých právníků předával Otakar Motejl.
Pozn.: EW je mediálně známá osoba a bezdětná. Do Senátu kandiduje jako nezávislá s podporou Strany zelených.

 

Stanislava Slavíková se narodila v roce 1960 v Brně, středoškolské vzdělání ukončila maturitou na ekonomické škole.
V letech 1979 -1983 pracovala jako referentka v SBD Nový domov. V letech 1983 - 1988 jako referentka MěOR. od roku 1989 jako referentka RaJ Brno 1. 
Od roku 1993 působí v regionálních odborech, nyní je předsedkyní Regionální rady odborových svazů ČMKOS Jihomoravského kraje a místopředsedkyní IGR MEROR (Meziregionální odborové rady Jižní Morava a Dolní Rakousko). V ČMKOS zastává i funkci regionální manažerky projektu ESF „Posilování sociálního dialogu“. Počínaje rokem 2009 je zároveň vedoucí projektu příhraniční spolupráce ZUWINS – Jižní Morava, Dolní Rakousko, Brno, Vídeň. Od roku 2008 je krajskou zastupitelkou Jihomoravského kraje, na kraji také zastává funkce místopředsedkyně Výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost, místopředsedkyně Výboru pro regionální vztahy, místopředsedkyně komise pro Regionální rozvoj a členky komise pro sociální věci a rodinu. Před vstupem do ČSSD v roce 2002 nebyla členkou žádné politické strany.

 

Informace o obou kandidátkách jsou zpracovány s využitím veřejně přístupných údajů na jejich webových stránkách. Kandidátka č.1 se k „vyznání“ kandidátky č. 2 doposud nevyjádřila a zřejmě tak ani neučiní. 

Takže - NO COMMENT!

 

PS. Abych předešla případným dotazů: ANO, kdybych mohla volit ve volebním obvodě Brno – město, volila bych kandidátku č. 1!

 

http://www.slavikova.info/o-mne-slavikova.html#obsah

http://eliskawagnerova.cz/kdo-jsem/

 

Autor: Kateřina Dubská | úterý 16.10.2012 11:40 | karma článku: 13,57 | přečteno: 1064x
  • Další články autora

Kateřina Dubská

Opravdu nebezpečný olej

V Indonési hoří pralesy. „Hrozný,“ řekne si možná český občan k zřejmě největší ekologické katastrofě 21. století, které si naše média všimla většinou až dnes, přestože informace o ní již několik dní putují Facebookem.

5.11.2015 v 0:00 | Karma: 22,14 | Přečteno: 1855x | Diskuse| Společnost

Kateřina Dubská

O dvou sestrách

Žily byly dvě sestry. Obě byly vdané a měly děti. Jejich manželé se živili rukama a vydělávali něco málo nad průměrný plat. A měly bohatého otce, který by pro ně, dle vlastních slov, udělal první poslední. Když se vdala ta starší a povila prvního vnuka, ze samé radosti se nabídl, že jí koupí dům. Její muž se ošíval, ale protože byl z vesnice a ve městském bytě se mu nelíbilo, tak nakonec souhlasil s tím, že koupí za pár set tisíc malý domek na vesnici. Ale trval na tom, že jim tchán zaplatí jen ten dům a on si ho pomalu opraví za své. On totiž svého tchána znal.

16.2.2015 v 12:04 | Karma: 22,29 | Přečteno: 1051x | Diskuse| Společnost

Kateřina Dubská

Třídní schůzka v 8. A

Za okny tmavne pošmourný listopadový den, rodiče se usazují do lavic, ve kterých jejich ratolesti tráví stále větší počet hodin a do dveří vchází paní učitelka předdůchodového věku. Postaví se před tabuli a spustí: „Jsem ráda, že vás přišlo tolik, protože mám s touto třídou vážný problém. Jsou vzpurní, neumí se chovat, jsou nezvládnutelní, dělají si, co chtějí...“ vodopád stížností se snáší na stále víc pokrčená bedra rodičů, kteří už si zvykli, že třídní schůzky na druhém stupni jsou tak trochu za trest, ale až takový průser nečekali. Svůj proslov paní učitelka zakončí tím, že má chuť obrátit se na místní sociální odbor a prevenci, protože to už takhle dál nejde a otázkou: „Co s tím budeme dělat?“

24.11.2014 v 11:42 | Karma: 17,34 | Přečteno: 1673x | Diskuse| Společnost

Kateřina Dubská

Zahradníkův rok

Koncem zimy se už nemůže dočkat. Strká semínka do všech volných květináčů i bedýnek a už se těší, jak přijde jaro a začne okopávat záhonky a sázet a sázet. Jenže letos jaro přichází nějak divně brzy a zahradník nevěří, že si z něj počasí nedělá srandu. Jo, jo, já zasadím a koncem března udeří mrazy, někdy přece udeřit musí, jinak bude přemnožený škůdce. Mrazy nepřišly. Začátkem dubna se odhodlá a sází a sází s pocitem, že škoda každého kousku půdy, která přijde nazmar. Takže každá návštěva trhu a místního zahradnictví znamená další sazenice...

23.10.2014 v 11:43 | Karma: 8,91 | Přečteno: 453x | Diskuse| Společnost

Kateřina Dubská

Nastává konec papalášů v Čechách?

Papaláš - slovo u nás běžně používané, leč obtížně vysvětlitelné. Tušíme sice, co znamená, ale jak jsem zjistila, ani googlení k přesné specifikaci pojmu nepomůže. Jediný výklad nabízí Slovník cizích slov, jenže ani ten mne plně neuspokojil:"Papaláš je nespisovný, lehce pejorativní, výraz pro jedince obdařeného formálně (legálně) značnými pravomocemi, který tohoto svého postavení ale nevyužívá v souladu s obecně definovanými základními (zejména morálními) požadavky, které se při výkonu dané funkce předpokládají."

20.10.2014 v 17:51 | Karma: 13,23 | Přečteno: 946x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

  • Počet článků 63
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1507x
Dívám se kolem a přemýšlím. A když je toho přemýšlení moc, sednu k počítači.
www.katerinadubska.cz

Seznam rubrik