Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jsou závislosti pilířem tohoto státu?

Před několik lety si přede mnou posteskla jedna starší, vzdělaná a velmi schopná žena, jejíž dvacetiletý syn se potýkal, bohužel neúspěšně, se závislostí na alkoholu. „Víš, až od té doby, co má náš Milan takové problémy, si více všímám toho, jak strašně se v této zemi pije. Ať jsou to rodinné nebo pracovní oslavy, všude, kde se tady lidé sejdou, nakonec skončí u skleničky. Bere se to jako naprosto normální, jak může v tomto prostředí vůbec někdo abstinovat?“Od té doby si na její slova občas vzpomenu, v této době zejména. A protože tuším, že věci se nedějí bez důvodu, zejména v dnešní době, kdy kolem všechno praská, musím se i sebe ptát, proč se právě v tomto státě najednou bojíme napít z dříve oblíbené lahve.

O tom, že náš postoj k alkoholu není úplně v pořádku, svědčí i dění kolem současné prohibice. Jakoby nám sebrali nejoblíbenější hračku a jen se podivujeme nad tím, že přes mediální smršť informací lidé stále pijí možná nebezpečný alkohol a otrávených přibývá. Přitom jedinou účinnou prevencí proti této metanolové epidemii je – prostě nepít. Jak jednoduché, že? Tak proč tomu tak není?

Podle zprávy Světové zdravotnické organizace byla spotřeba alkoholu na jednoho člověka v roce 2005 6,1 litru. Češi vypijí ročně neuvěřitelných 16,4 litru čistého alkoholu na hlavu, takže v žebříčku „skončili“ na druhém místě hned za Moldavany. Tato zpráva proběhla médii, vzali jsme ji na vědomí asi i s pocitem, že jsme alespoň v něčem téměř v čele světa a jede se dál. Tedy – pije se dál. Zejména ten méně kvalitní alkohol.

V souvislosti s prohibicí se na obrazovkách televizí konečně objevil graf, který velmi názorně předvedl, kdo na rostoucí spotřebě alkoholu v této zemi nejvíce vydělává. Alespoň oficiálně. Cituji z www. alkoholik.cz: „Například láhev 40% vodky státu přinese 57 Kč prostřednictvím spotřební daně. Pokud se láhev prodává za 300 Kč, získá stát celkem 107 Kč (57 Kč spotřební daň, 50 Kč DPH) a tedy přes 35 % z konečné ceny pro spotřebitele. Z laciné lahve za 90 Kč je státu odvedeno 72 Kč (57 Kč spotřební daň, 15 Kč DPH) což je 80 %. Vidíme, že čím levnější je alkoholický nápoj, tím větší podíl připadne z jeho prodejní ceny státu,“ uvedl Zdeněk Strmiska z Finance.cz.

U nás zavedené rčení: „Chlastá jako Dán“ už dávno neplatí. Severské státy potýkající se staletí s problémem alkoholu, si vyhodnotily dopady alkoholismu nejen na konkrétního jedince, ale i jeho širší okolí, tedy i stát, a zavedly částečnou prohibici. Napořád. Alkohol se dá koupit jen ve státech vlastněných obchodech a zodpovědní seveřané jednou za čas pořádně povolí své doma omezované vášni jen na trajektech nebo v zahraničí. Nicméně jejich státy zřejmě preferují výběr daní z méně škodlivých sfér lidské činnosti. Jak je vidět, úspěšně.
Tlak na zrušení nutné prohibice stoupá a náš stát najednou otevřeně přiznává, že díky ní denně přichází o podstatné příjmy do státní pokladny. Zvýšené DPH přineslo omezení spotřeby, protože rozumné domácnosti méně nakupují, další zvyšené daně a odvody omezují rozvoj podnikání, že by jedinou jistotou, jak do státní pokladny dostat pokaždé dost peněz, byli právě ti, kteří se neobejdou bez oné „metly lidstva“? A jednoho napadá, co by se stalo, kdyby se plošně zakázal i prodej kuřiva? Možná bychom definitivně jako stát zkrachovali.

Možná přiliš zjednodušuji, ale není stát, který otevřeně vydělává na závislostech svých občanů, místo, aby je skutečně omezoval, vlastně nemorální a hodně pokrytecký? Není spíše v zájmu nás všech podporovat taková odvětví, která spíše prospívají než škodí a kterým je naopak více a více utahován šroub? Školství, věda, rozvoj moderních technologií, podpora udržitelného rozvoje atd. A nebo má pravdu ten právě aktuální vtip, který se ptá, co se stane, až konečně vystřízliví polovina obyvatel?

Vzhledem k tomu, kolik let už trvá dlouho marný boj s příliš rozbujelým hazardem, podporovaným téměř nepochopitelnými kroky ministerstva financí, ve kterém také vedeme přední světové žebříčky, začínám se klonit k názoru, že tomuto státu závislost svých občanů na všem možném i nemožném spíše vyhovuje. Nemají pak čas ani sílu chovat se jako správní a zodpovědní občané. A platí jako ovce za něco, co jim ve zvýšené míře škodí.

Asi musela přijít metanolová epidemie a desítky mrtvých a otrávených, aby to alespoň některým z nás došlo.

 

Autor: Kateřina Dubská | středa 19.9.2012 13:40 | karma článku: 22,04 | přečteno: 1312x
  • Další články autora

Kateřina Dubská

Opravdu nebezpečný olej

V Indonési hoří pralesy. „Hrozný,“ řekne si možná český občan k zřejmě největší ekologické katastrofě 21. století, které si naše média všimla většinou až dnes, přestože informace o ní již několik dní putují Facebookem.

5.11.2015 v 0:00 | Karma: 22,14 | Přečteno: 1855x | Diskuse| Společnost

Kateřina Dubská

O dvou sestrách

Žily byly dvě sestry. Obě byly vdané a měly děti. Jejich manželé se živili rukama a vydělávali něco málo nad průměrný plat. A měly bohatého otce, který by pro ně, dle vlastních slov, udělal první poslední. Když se vdala ta starší a povila prvního vnuka, ze samé radosti se nabídl, že jí koupí dům. Její muž se ošíval, ale protože byl z vesnice a ve městském bytě se mu nelíbilo, tak nakonec souhlasil s tím, že koupí za pár set tisíc malý domek na vesnici. Ale trval na tom, že jim tchán zaplatí jen ten dům a on si ho pomalu opraví za své. On totiž svého tchána znal.

16.2.2015 v 12:04 | Karma: 22,29 | Přečteno: 1051x | Diskuse| Společnost

Kateřina Dubská

Třídní schůzka v 8. A

Za okny tmavne pošmourný listopadový den, rodiče se usazují do lavic, ve kterých jejich ratolesti tráví stále větší počet hodin a do dveří vchází paní učitelka předdůchodového věku. Postaví se před tabuli a spustí: „Jsem ráda, že vás přišlo tolik, protože mám s touto třídou vážný problém. Jsou vzpurní, neumí se chovat, jsou nezvládnutelní, dělají si, co chtějí...“ vodopád stížností se snáší na stále víc pokrčená bedra rodičů, kteří už si zvykli, že třídní schůzky na druhém stupni jsou tak trochu za trest, ale až takový průser nečekali. Svůj proslov paní učitelka zakončí tím, že má chuť obrátit se na místní sociální odbor a prevenci, protože to už takhle dál nejde a otázkou: „Co s tím budeme dělat?“

24.11.2014 v 11:42 | Karma: 17,34 | Přečteno: 1673x | Diskuse| Společnost

Kateřina Dubská

Zahradníkův rok

Koncem zimy se už nemůže dočkat. Strká semínka do všech volných květináčů i bedýnek a už se těší, jak přijde jaro a začne okopávat záhonky a sázet a sázet. Jenže letos jaro přichází nějak divně brzy a zahradník nevěří, že si z něj počasí nedělá srandu. Jo, jo, já zasadím a koncem března udeří mrazy, někdy přece udeřit musí, jinak bude přemnožený škůdce. Mrazy nepřišly. Začátkem dubna se odhodlá a sází a sází s pocitem, že škoda každého kousku půdy, která přijde nazmar. Takže každá návštěva trhu a místního zahradnictví znamená další sazenice...

23.10.2014 v 11:43 | Karma: 8,91 | Přečteno: 453x | Diskuse| Společnost

Kateřina Dubská

Nastává konec papalášů v Čechách?

Papaláš - slovo u nás běžně používané, leč obtížně vysvětlitelné. Tušíme sice, co znamená, ale jak jsem zjistila, ani googlení k přesné specifikaci pojmu nepomůže. Jediný výklad nabízí Slovník cizích slov, jenže ani ten mne plně neuspokojil:"Papaláš je nespisovný, lehce pejorativní, výraz pro jedince obdařeného formálně (legálně) značnými pravomocemi, který tohoto svého postavení ale nevyužívá v souladu s obecně definovanými základními (zejména morálními) požadavky, které se při výkonu dané funkce předpokládají."

20.10.2014 v 17:51 | Karma: 13,23 | Přečteno: 946x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Svědci mluvili až příliš, soud s Weinsteinem se zopakuje. Z vězení však nevyjde

25. dubna 2024  15:46,  aktualizováno  16:15

Newyorský odvolací soud ve čtvrtek zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta Harveyho...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  16:14

Aktualizujeme Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

V plaveckém bazénu v Řepích utonul muž, nejspíš měl zdravotní problém

25. dubna 2024  16:09

Ve veřejném plaveckém bazénu v pražských Řepích ve čtvrtek utonul přibližně sedmdesátiletý muž....

Pořadatelka nahé párty dostala v Rusku pokutu, provinila se kritikou války

25. dubna 2024  15:14

Moskevský soud ve čtvrtek uložil pokutu 50 tisíc rublů (asi 12 750 korun) televizní moderátorce a...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 63
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1507x
Dívám se kolem a přemýšlím. A když je toho přemýšlení moc, sednu k počítači.
www.katerinadubska.cz

Seznam rubrik